fbpx Skip to main content

Banden vervangen bij Bandencentrale Piet in Hasselt

Natuurlijk moeten de remmen van uw auto betrouwbaar zijn en gaat u voor 100% veiligheid. Maar wist u dat autobanden nog belangrijker zijn aangezien ze de enige connectie hebben met de weg? In alle weersomstandigheden, in bochten en bij het remmen moeten ze zich van hun beste kant laten zien.

Banden worden dan ook rit na rit zwaar op de proef gesteld. Het is een must om de juiste banden onder uw wagen te hebben, zoals zomerbanden, winterbanden, all seasonbanden of runflatbanden..

MAAK EEN AFSPRAAK

Zijn uw banden nog in topconditie?

Uw autobanden dienen voldoende profiel te hebben. Daarnaast mag u ook de bandenspanning niet uit het oog verliezen. Zijn uw autobanden schuin afgesleten? Dan wordt het risico op aquaplanning veel groter! Twijfelt u of uw autobanden nog betrouwbaar zijn?

Laat ze geregeld nakijken bij Bandencentrale Piet op bandenspanning, profieldiepte en eventuele scheurtjes. We zijn ook gespecialiseerd in TPMS of Tyre Pressure Monitoring System, software die u verwittigt bij bandenspanningsverlies.

Welke autobanden heeft u nodig?

Zomerbanden & winterbanden

7 graden of minder? Dan wordt het tijd om uw winterbanden te laten monteren. Rijdt u tijdens de winter naar of dwars door Duitsland? Dan is het verplicht om winterbanden te hebben.

Maar ook in eigen land geniet u van de voordelen van winterbanden tijdens de koudste maanden, zoals een betere grip en een kortere remweg.

Vierseizoensbanden

Jaarlijks weinig op de kilometerteller? Dan zijn vierseizoensbanden, ook bekend als all weather banden met een symbool van een sneeuwvlok, misschien de perfecte oplossing voor u.

Vierseizoensbanden presteren zowel in zomer als winter. Het grote voordeel van vierseizoensbanden: u hoeft uw banden of velgen niet te wisselen.

Belangrijk: uw bandenlabel

Bent u al vertrouwd met de bandenlabels? Die zijn sinds 2012 verplicht bij alle Europese bandenleveranciers. Elke band, of het nu een autoband, motorband of vrachtwagenband is, krijgt een bandenlabel. Zowel brandstofverbruik als geluidsproductie en veiligheid worden hierbij vergeleken en krijgen een letter van A (het meest duurzame bandenlabel) t.e.m. G (het minst duurzame bandenlabel).

1. BRANDSTOFVERBRUIK

De rolweerstand van autobanden bepaalt ook uw brandstofverbruik. Hoe meer rolweerstand, hoe meer brandstof u verbruikt.

2. VEILIGHEID

Hebben de banden voldoende grip op de weg? Dit is van toepassing op een droog wegdek en de remweg op een nat wegdek.

3. GELUIDSPRODUCTIE

Het geluid van de banden, bepaald door het rolgeluid, wordt gemeten in decibels. De banden moeten hierbij zo stil mogelijk zijn.

Naast de autobandenlabels moet ook naar de leeftijd van de banden gekeken worden. Oudere banden kunnen scheurtjes krijgen doordat ze stram en hard worden. Hierdoor daalt de veiligheid van de banden aanzienlijk.

Handig om te weten

Types winterbanden

Alle banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S worden beschouwd als winterbanden, maar dit zegt echter niets over de wintereigenschappen van de band. Deze symbolisering komt vaak voor op minder recente banden.

Op de huidige winterbanden staat de indicatie M+S en een sneeuwvlok (3PMSF): deze symbolen zijn een indicatie voor de wintereigenschappen.

Het 3PMSF symbool geeft aan dat de banden zowel betrouwbaar als veilig zijn voor het rijden in de sneeuw. De 3PMSF markering wordt toegekend door een gecertificeerd laboratorium.

De 4 wielen moeten uitgerust worden met winterbanden.

De efficiëntie van een winterband neemt sterk af wanneer de profieldiepte minder dan 3 mm bedraagt. Hou er rekening mee dat in bepaalde landen waar winterbanden verplicht zijn, ook een minimaal restprofiel opgelegd kan worden.

Waarom winterbanden plaatsen?

Eenvoudigweg omdat uw zomerbanden onder een temperatuur van 7°C aan efficiëntie verliezen. Onder deze drempelwaarde wordt het rubber harder en vermindert de doeltreffendheid. Winterbanden bevatten silicium en hebben een andere structuur, zodat ze:

  • De remafstand tot 10% kunnen inkorten bij regen en tot 20% bij sneeuw
  • Een betere grip verzekeren, wat gelijk staat met een grotere veiligheid
  • Minder onderhevig zijn aan aquaplaning

Wanneer moet u uw winterbanden plaatsen?

Het gebruik van winterbanden is aangewezen van oktober tot april, maar is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wat zegt de Belgische wet over winterbanden?

In België worden winterbanden aanbevolen, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan een beëdigd persoon (bijvoorbeeld een politieagent) in een rapport melding maken van de afwezigheid van winterbanden, maar dit heeft geen enkele wettelijke of verzekeringstechnische impact.

Winterbanden of sneeuwkettingen?

Het gebruik van spijkerbanden en sneeuwkettingen is in de meeste landen gereglementeerd en wordt hier en daar aangeduid door specifieke verkeersborden. Sneeuwkettingen zijn verplicht voor motorvoertuigen met méér dan twee wielen op plaatsen aangeduid met een verkeersbord (blauwe schijf met het symbool van een band met een sneeuwketting).

Als u sneeuwkettingen gebruikt, is het toegestaan om deze enkel te monteren op de twee wielen met drijfkracht. Voor 4×4 voertuigen moeten sneeuwkettingen op de aangedreven wielen aangebracht worden, maar doorslaggevend hierin is de gebruiksaanwijzing van het voertuig en de correcte plaatsing van de sneeuwkettingen. Wij raden u aan sneeuwkettingen te voorzien in de auto wanneer u landen met strenge winters doorkruist.

De auto uitlijnen of wielen uitbalanceren?

Het uitlijnen van uw auto

Slijten de banden verkeerd af? Hebt u een aanrijding gehad met uw wagen? Het uitlijnen van een auto is een controle of de ophanging bij de voorwielen in de juiste stand staat. Vervolgens wordt uw auto met juiste apparatuur afgesteld. Na het uitlijnen staan de wielen correct onder uw auto. Het gaat hier dus niet om uw velgen en banden.

WIELEN BALANCEREN

Het uitbalanceren van wielen vindt plaats als er nieuwe banden gemonteerd zijn. Hierbij worden velg en band in balans gebracht met een apparaat die de wielen op toeren brengt. Als de velg en band niet in balans zijn, wordt lood op de velg geplaatst. Zo blijven ze bij elk toerental perfect in balans!

Enkel de beste merken bij Banden Piet in Hasselt

Bandencentrale Piet in Hasselt heeft non-stop een uitgebreide autobandenstock. U kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het juiste type voor uw wagen klaarliggen, van alle merken die staan voor kwaliteit, zoals Continental, Michelin, Semperit, Dunlop, Uniroyal, Bridgestone, Goodyear, Pirelli en Klëber. Hierbij bieden we al meer dan 30 jaar de beste autobandenservice.

Maak een afspraak bij Banden Piet Hasselt